Algemeen

Hoofdlijnen

We leggen met deze rapportage verantwoording af over de voortgang van de begroting, ook geven wij u een prognose van het resultaat over 2022. Met deze rapportage heeft u ook mogelijkheid tot (bijsturing).

Wereldwijde ontwikkelingen zoals de COVID-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben grote impact op de samenleving en de economie. Dit merken wij in 2022 ook in ons gemeentelijk beleid en we zien de maatschappelijke en economische effecten terug in deze rapportage.

De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis is gekomen. Dit geldt ook voor onze lokale financiële positie. We zien een positief resultaat voor 2022 en verder. Het rijk heeft veel compensatiemaatregelen getroffen, ook op het gebied van de jeugdzorggelden. De schaarste op de huizenmarkt blijft onverminderd groot. De arbeidsmarkt is krap. Er is werk, maar een tekort aan arbeidskrachten in bijna alle sectoren. Dit laatste geldt ook voor de invulling van vacatures binnen onze ambtelijke organisatie. Het vinden en behouden van personeel in vaste dienst wordt een steeds grotere uitdaging. Dit is een risico voor de uitvoeringscapaciteit van ons ambtelijke apparaat en daarmee voor de voortgang en uitvoering van onze gemeentelijke taken.

Na de vorming van een coalitie in juni dit jaar zijn we gestart met de doorvertaling naar resultaten in een collegeprogramma en doorvertaling naar de meerjarenbegroting 2023-2026. De effecten hiervan ziet u daarom niet terug in deze rapportage. Deze worden gepresenteerd in de meerjarenbegroting 2023-2026. Het jaar 2026 wordt gezien als een "ravijnjaar", de verwachting is dat in dat jaar de bijdragen van het rijk en andere financiële ontwikkelingen zullen leiden tot een negatief resultaat. Ondanks het positieve resultaat van 2022 en de positieve prognose van deze rapportage blijft er reden om terughoudend te zijn in ons financieel beleid.

Als gevolg van de oorlog ontstond een grote vluchtelingenstroom van Oekraïners die hun land ontvluchten. Het menselijk leed is groot. Ook Zevenaar levert een bijdrage aan de noodopvang in de eerste maanden na het uitbreken van het conflict en recentelijk door bijvoorbeeld het realiseren van een opvanglocatie aan de Vliegenwaard in Spijk. Het rijk biedt compensatie voor de opvang en dit verwerken wij budgetneutraal in de begroting.

De oorlog veroorzaakt een verslechtering van de economie. Schaarste aan grondstoffen veroorzaakt stijgingen in de prijzen van brandstoffen en voedsel. Dit heeft een sterke prijsinflatie tot gevolg, dat ondanks het ingrijpen van centrale banken nog niet afzwakt. Door de gestegen energieprijzen en voedselprijzen komen huishoudens financieel in de problemen. Het is nog afwachten of er dit jaar nog rigoureuze koopkrachtherstellende maatregelen worden genomen door de regering.

Dit alles vraagt ondanks onze gunstige financiële positie om terughoudendheid in ons financieel beleid.

Deze pagina is gebouwd op 09/19/2022 08:37:19 met de export van 09/19/2022 08:08:47